مواد تشکیل دهنده ی پشم شیشه و پشم سنگ
پشم شیشه مخلوطی از شیشه های بازیافتی و طبیعی، شامل شیشه های جمع آوری شده از خانه ها، شیشه ی اتومبیل ها و ...
شیشه را در دمای ۱۴۰۰ دقیقه درجه فارنهایت ذوب می کنند و مواد مذاب را تبدیل به الیاف پشم شیشه می کنند. پس از ذوب شدن طبق پروسه ای مواد افزودنی به آنها اضافه می شود و تبدیل به یک ماده ای می شود که به آن پشم شیشه گفته می شود. بعد از اینکه این مواد در معرض هوا خنک شد با نوعی سیمان تبدیل فیبر می شود و بعد درجه بالا با رزین حرارت داده می شود و در نهایت برش میخورد و بسته بندی می شود.
پشم سنگ از سنگ های آتشفشانی مثل بازالت ساخته میشود که مثل شیشه مواد بازیافتی نیستند بلکه پشم سنگ از مواد زائد کوره های انفجاری و آتشفشانی ساخته می شود. پشم سنگ از ذوب شدن سنگ های سنگ آتشفشانی در دمای ۱۵۰۰ درجه و سپس مخلوط آن با کمی روغن و اتصال آنها به هم درست میشود.
شباهت های پشم سنگ و پشم شیشه
هر دو غیر قابل حریق هستند و نمی سوزند. به خاطر وجود سلولهای کوچک و نگهداری هوا در این سلول ها، این پشم ها نمی توانند جریان هوا و آتش را انتقال بدهند بسیار متراکم هستند. در هنگام برخورد با صدا، صدا درون خود پشم شیشه و پشم سنگ جذب می شود و رفته رفته این انعکاس صدا را کاهش می دهد. پشم شیشه با سطحی به اندازه ۱۰ درصد کوچکتر از پشم سنگ و عملکردی مشابه به آن، عایق کار بهتری در مقابل حرارت انجام می دهد با این است که شیشه از سنگ گران تر است اما باز هم محبوبیت بیشتری دارد. پشم شیشه به عنوان روکش های حفره ها و سازه های فولادی و غیره استفاده می شود.
برای مصارفی مثل عایق کاری صوتی با بررسی بررسی تفاوت بین پراکندگی پشم سنگ و پشم شیشه متوجه می شویم که کاهش دسیبل با تراکمی به اندازه نصف جرم، رابطه ی مستقیم دارد و این دلیلی است بر این که پشم سنگ بهتر می تواند در مقابل صورت کار گاهی اوقات یک محصول ویژگی های ثانویه دیگری نیز می تواند داشته باشد. برای مثال پشم شیشه عملکرد حرارتی بسیار بالایی دارد به طوری که در استفاده بین اتاق های خانه، می تواند گرما را به صورت چشمگیری حفظ کند. پشم شیشه به خاطر الیاف ضخیم تر و داشتن گرد و خاک کم تر محبوبیت بیشتری دارد به علاوه اینکه محصولات پشم شیشه ای آگوستیکی بر روی پارتیشن های دیواری استفاده می شود و پس از نصب مستقیم با مواد به هم متصل می گردند. هر دو ماده دارای مقاومت و رفتاری مشابه هستند اما سنگ، ارزان تر است پشم شیشه است همین موضوع باعث میشود که بین دو پشم و عایق رقابت ایجاد شود. در مقابل فشار، پشم سنگ عملکرد بهتری دارد زیرا از نظر فشرده سازی بهتر عمل می کند.
پوشین عایق پاسارگارد: پشم سنگ لحافی
عملکرد پشم سنگ در برابر آتش
این روزها در بازار بسیار ادعا می شود که که پشم شیشه می سوزد ولی سنگ پشم نمی سوزد در حالی که هر دوی این عایق ها غیرقابل حریق هستند و اصلا نمی سوزند و یا به پخش شدن آتش سوزی کمک نمی کنند. همچنین گفته می شود که پشم سنگ می تواند آتش سوزی را متوقف کند. در حقیقت محصول پشم سنگ در تراکم خاصی ۱۲۰ کیلوگرم بر مترمکعب برای جلوگیری از آتش سوزی بهترین عملکرد خود را نشان می دهد. پشم سنگ از ارزان ترین راه حل ها و مناسب ترین عایق برای آتش سوزی در ساختمان و سازه ها برای جلوگیری از سقوط ساختمان در هنگام وقوع حادثه می باشد که تا قبل از اینکه آتش سوزی گسترش پیدا کنند ساکنان میتوانند از آن خارج شوند. درست است که پشم سنگ نمی سوزد ولی می تواند از نفوذ بین الیاف جلوگیری کند بهتر است برای حفاظت ساختمان در برابر آتش سوزی در نمای ساختمان و پشتیبانی از فولاد اصلی پشم معدنی پودر سنگ با ضخامت بالا استفاده شود.
پشم سنگ غیر قابل احتراق است و قادر به نگهداری درجه حرارت بالا بدون اینکه ویژگی هایش را از دست بدهد. در حالی که پشم شیشه این گونه نیست به طور معمول تا ۴۰۰ درجه سانتی گراد می تواند تحمل کند داشته باشد در حالی که پشم سنگ تا ۷۰۰ درجه می تواند کار کند به همین خاطر در کارخانه های صنعتی که درجه بالایی از گرما در آن هست پشم سنگ بیشترین کاربرد حرارتی را دارد.
انتقال و انبار کردن پشم سنگ و پشم شیشه
مهمترین ویژگی پشم شیشه خاصیت فشرده سازی بالای آن است که بدون تداخل و با هر ضخامتی که احتیاج است باعث می شود که حمل و نقل آن آسان بشود در نتیجه به راحتی در انتقال و انبار کردن آن بهتر از پشم سنگ عمل می کند. در حالی که ذخیره سازی پشم سنگ و انتقال آن بسیار سخت است.
به عنوان آخرین مقایسه و بررسی باید بگوییم پشم های سنگ و شیشه در برابر آب آسیب میبیند اما آب در بین بافت آن ها جایگزین هوای بین فیبر ها می شود. خیس و مرطوب شدن آن ها باعث از بین رفتن ویژگیهای اصلی عایق میشود با این حال مقاومت پشم سنگ نسبت به پشم شیشه در مقابل آب بیشتر است.
حتی با شباهت ها و تفاوت های بین پشم سنگ و پشم شیشه باز هم به طور یقین نمی توان گفت کدام یک بهتر است. هر کدام برای یک کاربرد مناسب است. برای مثال با اینکه میزان مقاومت پشم سنگ از پشم شیشه برای گرما و صوت بیشتر است ولی باز هم نمیتوان در بسیاری از سازه و کارگاه های صنعتی بسته به نوع کاربری آن های استفاده کرد د رنتیجه هرکدام از معایب پشم سنگ و پشم شیشه دلیل ناکارآمد بودن و بی استفاده بودن آن ها نیست.
تحریریه ی ما در تهیه این محتوای تبلیغاتی ( رپورتاژ آگهی ) نقش نداشته و مسئولیتی در قبال صحت آن ندارد.
- ۹۹/۰۵/۱۳